Günümüzde besinlerin kimyasının bozulması, organik gıda bulunmasının zorlaşması, kaygı, stres vb. birtakım sorunlar beslenme alışkanlıklarımızın değişmesine neden oldu. Bunlar saydığım birkaç sebep. Daha da arttırılabilir.

Bunun ile birlikte benim dikkat ettiğim kadarıyla özellikle Covid süreci sonrası kişilerde kendine dönüş dönemi başladı. Beslenme düzeninde değişimler, vücudu harekete geçirecek egzersizler, kişisel bakım…

Ben de onlardan biriyim. Ne yapıyorum, nasıl besleniyorum diyerek kendimi bir öz sorguya çektim. Ailemden dolayı beslenme alışkanlığım sağlıklı ve organik bir düzende idi. Üniversite sürecimde de bu alışkanlığımı devam ettirdim. Ama Covid süreci sonrası kendi bedenimi dinlenmeye özen göstermeye başladım. Hangi gıdalar bana dokunuyor(şişkinlik, gaz vs), hangi gıdalar bana iyi gelir, hangi gıdalar beni iyi hissettiriyor ve hangi besinleri hangi saatlerde tüketmemem daha doğru, hangi baharatları tüketmeliyim veya hangi gıdaların vücudumuzdaki katkıları neler ve hangi sıklıkla tüketmeliyim? Bu soruları sorarken buldum kendimi. Ardından yediğim meyve ve sebze gruplarını, baklagilleri fayda ve zararları bakımından araştırma merakı başladı.

“Sonraki 5 yılını, geleceğini günlük yaptığın küçük rutinlerin belirler.” sözünü çok severim daha doğrusu bu yaşımda bende anlam kazandı. Beslenme düzeninizde seçtiğiniz gıdalar, beslenme aralığı, gün içerisindeki yaptığınız hareketler veya egzersizler düzenlendikçe bir bakmışsınız aslında alışkanlarınız sizi ve yarınınızı oluşturmuş.

“Mayr Yöntemini” ile beslenmeyi çok sevdiğim Dr. Hasan İnsel hocam sayesinde tanıştım ve sizlere de bahsetmek istiyorum. Dr. Hasan İnsel hocamın yazdığı kitabı hediyesi ile ben de bu yöntem ile tanıştım. Bağırsak sağlığının önemi beden, duruş, beyin sağlığı gibi birçok konuda etkili.

Öncelikli tavsiyem tabi ki kitabı okumanız. Dr. Hasan İnsel sade, akıcı anlatımı ile birçok konuya değinmiş. Önerilen beslenmede doktorunuza danışarak ilerlemenizi öneriyor. Ben kısaca üzerinde durduğum noktalardan sizler için kısa birer açıklama yapmak istedim.

“Mayr Kürü” kişiye özgü detoks, yeme tarzı ve diyet, bütüncül bir program çerçevesinde beden, zihin, ruh için de bir iyilik halinin anahtarıdır. Mayr Kürü’ nün 4 aşamalı uygulaması mevcuttur.

1-Tatil: Kişiye dokunduğu düşünülen gıdaların belirli bir süre ile beslenme düzenin uzaklaştırılmasıdır.
2-Temizleme: Bağırsakların, sindirim sisteminin ve bir bütün olarak organizmanın toksik yüklerden arındırılmasıdır. Temizleme aynı zamanda sindirim kanalının dinlendirilmesini içerir. Bu neden ile şeker, alkol, sindirimi güç yemekler ve çok geç yemekten kaçınılır. Bunun ile birlikte bu aşamada bolca sıvı alınması , alkali banyolar ve uygulanabilecek masalar detoks etkisini arttıracaktır.
3-Talim: Elde edilen bağırsak düzeni ve arınmanın sürdürülmesi, korunması için bunları uygulamamız gerekecektir. Yemek kültürü, çiğneme, farkındalığın artırılması, doyma hissinin farkına varılması, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması, beslenme ve genel iyilik halindeki ilişkinin öğrenilmesi bu aşamanın sürecidir.
4-Tamamlama: İlk üç ilke ile elde edilen kazanımların korunması gereklidir. Tamamlama aşamasında ise sindirim kanalının onarılması için gerekli öğelerdir. Bağırsakların kendini onarmasına yardımcı olacak besin öğelerinin(aminoasitler, kolajen, omega-3, çinko, aloe vera , quercetin gibi destekler) alınması, alkali gıdalara ağırlık verilmesi vücuda ait ekosistemin düzeltilmesi ile bağırsakların aşırı geçirgenliği düzeltilir.

Dr. Hasan İnsel

Mayr Metodunda 4 aşamalı ilke sonucunda elde dilen kazanımları, Mayr Metodu sayesinde kazanılan beslenme alışkanlıkları ve beslenme kültürü ile vücudumuzdaki birçok sağlık problemlerin düzelmesine katkı sağlayabilir. Bunun sonucunda kendimizi çok daha canlı ve aktif hissederek gün içerisindeki rutinlerimize kadar bu enerjimize yansıyacaktır. Sağlımızdaki iyi yönlü gelişmeler ruh sağlımızdaki iyi gelişmelere fayda sağlayacaktır. Kendimizi iyi hissettikçe de “an” ı yaşamaya başlayacağız.

Sağlıkla kalın 🙂